Zomerworkshop: Werken met de Batdetector

Het Bureau van de Zoogdiervereniging en Regelink Ecologie & Landschap organiseert een workshop ‘werken met de batdetector’. Het gaat om een eendaagse workshop met aanvullend avondexcursie op 4 juli 2014 en mogelijkheid tot uitbreiding met ochtendexcursie.

Tijdens deze workshop leren medewerkers van (ecologische) adviesbureaus hoe batdetectoren werken en welke kenmerken geluid heeft. Vervolgens komen de verschillende karakteristieken van de verschillende soorten in verschillende omgevingen aan bod. Van elke soort vleermuis worden de karakteristieken besproken. De workshop duurt een hele dag, inclusief lunch en diner en sluit af met een avondexcursie waarbij verschillende soorten worden gehoord. De excursie duurt tot circa middernacht. Op aanvraag kan er tevens een ochtend excursie aan worden toegevoegd.

_MG_0340

Inhoud van de workshop

Tijdens de theorie wordt ingegaan op:

  • Typen detectors
  • Welke kenmerken van geluid kun je onderscheiden?
  • Welke kenmerken van geluid zijn van belang voor het herkennen van vleermuissoorten?
  • Welke rol speelt de omgeving bij de kenmerken van het geluid van de verschillende soorten?
  • Welk type gedrag kun je afleiden uit het geluid?

Vervolgens wordt deze kennis toegepast in de praktijk tijdens een excursie. Tijdens de excursie ligt de nadruk op:

  • Welke soort hoor je en waarom denk je dat het die soort is?
  • Verschillen in geluid bij dezelfde soorten in verschillende omgevingen

De achtergrondinformatie bij de behandelde thema’s wordt in de vorm van hand-outs aan de deelnemers ter beschikking gesteld.

Doelgroep

Deze cursus is gericht op (veld)medewerkers en ecologen van ecologische adviesbureaus die regelmatig vleermuisonderzoek doen met vleermuisdetectors. De deelnemers worden geacht zelf een batdetector mee te nemen. Indien je deze niet bezit is er een beperkte mogelijkheid om er één te lenen.

Opleiders

De workshop wordt gegeven door Herman Limpens van de Zoogdiervereniging en Johannes Regelink van Regelink Ecologie & Landschap.

Meer informatie en opgave via de website van de Zoogdiervereniging.